Dönüşüm Yangın Eğitim Merkezi

Faydalı Bilgiler

Isıtıcılarda Ki Karbonmonoksit Zehirlenmeleri ve Emniyet Tedbirleri

Kış aylarında şöminenin karşısında kitap okumanın ne kadar zevkli olduğunu hepimiz biliriz.Fakat ısıtma gereçlerinin bir ev yangınına sebep olduğunu ve ölümlere neden olduğunu biliyor muydunuz? Birkaç emniyet önlemleri sayesinde bu tür yangınların önüne geçmek ve engellemek mümkündür.

Isıtma Cihazları

Isıtıcı maksatlı sobaların kurulması üretici firma talimatlarına göre veya uzman personeli tarafından yapılmalıdır.  Yakıt kullanılarak yanan tüm ısıtma amaçlı cihazların karbon monoksit zehirlenmelerine karşın dışarıya doğru havalandırılmaları gerekir.

Karbondioksit zehirlenmelerine karşın bulunduğunuz yere karbonmonoksit dedektörü yerleştirin. Şayet ısıtıcınızdan bir gaz kaçağı algılıyorsanız ısıtıcınızı yakmaya çalışmayın. Derhal bulunduğunuz yeri terk edin ve Doğal gaz servisini (Tel : 187) arayın.

1-  Yanıcı malzemeleri şömine, portatif ısıtıcılar ve soba gibi ısıtıcılarınızdan en az  1 metre (3 feet) uzakta bulundurun.

2-  Çocuklarınızın emniyet alanının şöminelerden ve diğer ısıtıcılardan en az 40-50 cm uzaklıkta  emniyetli alanda  tutun.

3- Pişirme fırınınızı asla ısıtıcı olarak kullanmayın.

4- Kombinizi, su ısıtıcılarınızın ve merkezi ısıtma sistemlerinizi uzman personel monte ettirin.

5- Isıtıcılarınızın ve bacalarınızın temizlik ve bakımlarını  her yıl uzman personele yaptırın.

6- Yatmaya giderken ısıtıcılarınızı kapatmayı unutmayın.

7- Yakıtla çalışan ısıtıcılarınızda üretici firmanın tavsiye ettiği yakıtı kullanın.

8- Yanan odun parçalarının ve korlarının tehlike yaratmaması için şöminelerinizin önünde koruyucu kafes yaptırın.Yanan küllerin tamamen söndüğünden ve soğuduğundan emin olduktan sonra metal ağzı kapaklı çöp bidonlarına dökün. Bu tür çöp bidonlarını evinizden uzakta bulundurun.

9- Duman dedektörünüzü aylık kontrol edin.

KARBONMONOKSİT GAZI VE DETEKTÖRÜ

 

Karbonmonoksit gazı kapalı alanlarda zehirli gaz etkisi yapan bir gaz olup  gazın ortamda yayılması karbonmonoksit dedektörü ile tespiti yapılmaktadır. Genellikle öldürücü gaz olarak bilinen karbonmonoksit gazı görülemeyen,renksiz özellik taşır ve benzin, odun, kömür, doğal gaz, propan, petrol türevleri ve metan gazlarının uygun yakılmaması  sonucunda ortaya çıkmaktadır. Evlerde ısıtma, pişirme amaçlı kullanılan yakıtlar karbonmonoksit gazı üretmektedirler. Garaj içinde bulunan çalışan araçların ve jeneratörlerin egzozlarından çıkan gaz karbonmonoksit gazı olarak tehlike arz ederler.

Yaşanan Gerçekler

Karbonmonoksit gazının kişilerin aktivitelerine ve sağlığına zarar verebilecek birçok farklı tehlikeleri vardır. Nefes almakta zorluk çeken ve oksijen ihtiyacı olan bebekler, hamile bayanlar ve, astım rahatsızlığı ve kalp rahatsızlıkları olanlar gibi fiziksel problemleri olanlar küçük miktarda dahi karbonmonoksit gazını solumaları halinde zehirlene bilirler.

Amerika da  itfaiye teşkilatlarınca 2010 yılında 80.100 yangın olayında yapılan araştırmaları sonucunda  ölümlerin geneli karbonmonoksit gazından olduğu ve dakikada 9 kişinin bu nedenle  zehirlendikleri tespit edilmiştir. Daha sonra yapılan araştırmalarda bu sayının düştüğü ve bu düşüşün en büyük nedeni kapalı alanlarda karbondioksit dedektörlerinin kullanılmaya başlanmış olmasıdır.

Kaynak  : www.nfpa.org    nfpa-logo